Væsken som brukes som E-juice har for det meste fire komponenter. Propylenglykol og glyserin er hygroskopiske løsningsmidler, de er tillatte tilsetningsstoffer i tobakksprodukter, tannpasta, hudkremer, legemidler og slikt, og opptrer der som fukt-holdere. Deres E-numre som godkjente tilsetningsstoffer i E-juice er henholdsvis E 1520 og E 422 i Europa.

Propylenglykol, (eller nyere betegnelse: 2,1 Propandiol) utgjør hoveddelen og gir synlig damp som ser ut som røyk. Den brukes i sceneteknologi for røykeffekter, og er uten videre tillatt av myndighetene for innånding av publikum. Det har også vært brukt i astmainhalatorer siden 1950-tallet. US-amerikanske FDA klassifiserer propylenglykol som GRAS = «Generally Recognized As Safe»(norsk: «generellt ansett som trygt»). Glyserinandelen i E-juice er lavere og øker dampproduksjonen, mens propylenglykolen sørger for litt «riving i halsen» for å etterligne sigaretters virkning.

Ofte er hovedbestanddelen i E-juice propylenglykol, med en mindre andel glyserin.

Videre er 6-36 promille (mg/ml) nikotin blandet inn, eller E-juice kan være nikotinfri.

Den fjerde komponenten er smaken, som også kan gi farge og konsistens til den ellers klare væsken. Væsken kalles ofte «E- liquid», «nicotine solution», juice eller «E-juice», men mange andre betegnelser er i bruk, for eksempel «E-væske» i Norge.

En rekke smaker med E-juice
Hva smaksdelen egentlig inneholder i E-juice er oftest ikke deklarert. Det meste er nok godkjente smakstilsetninger som brukes i forskjellige matvarer og søtsaker. Det fins et hundretalls forskjellige smaksretninger innen E-juice. Smaker kan være smakstilsetninger som etterligninger frukt og bær, eller smaker som antyder sjokolade, tobakk, iskrem, vanilje, forskjellige mynter og slikt.

Renheten til de andre hovedingrediensene er heller ikke underlagt offentlig kontroll i Norge, da de egentlig ikke er tillatte. De fleste væsker kommer fra Taiwan eller Kina, men noen E- juice produseres i Europa og USA. E-juice kan også inneholde noe vann.

E-juice med smarte løsninger
Apparatene er slik konstruert at E-juice til vanlig ikke kan komme inn i munnen ved damping. Dette er noenlunde viktig siden E-juice smaksmessig sett er ganske ubehagelig å få i munnen; smaken er ganske bitter og forsvinner ikke hurtig. Det er dog ikke påvist noen farer ved dette.
Nikotininnholdet i væsken er ikke underlagt tobakksbeskatning, noe som gjør bruk av e- sigaretter billigere enn røyking, selv når anskaffelseskostnader tas med i regnestykket.